Единственият в Източна Европа ЯМР заработи в Пловдив

 Единственият в Източна Европа ЯМР заработи в Пловдив

Снимка: Валентина Биларева

Апаратът на бъдещето ЯМР Siemens Magnetom Free.Max заработи в „Медикус Алфа“ в Пловдив. Инвестицията е в размер на 1.5 милиона лева.
Той е първият в света апарат за ядрено-магнитен резонанс с най-големия работен отвор от 80 см, осигуряващ изключителен комфорт на пациенти с наднормено тегло и клаустрофобия, единствен в света ЯМР с възможност за белодробна диагностика с най-висока резолюция и най-тихият апарат, работещ с пъти по-ниско шумово ниво, от ползваните досега.
„Този апарат от последно поколение, без аналог в света, е единственият в Източна Европа“, подчерта при откриването на авангардната техника д-р Тодор Воденичаров, управител на Siemens Healthineers България. Досега са произведени само 43 такива, от които 30 са в САЩ. Благодаря на д-р Динко Младенов, собственик и мениджър на „Медикус Алфа“, че повярва на толкова иновативен апарат. „Сименс“ промени физиката, за да създаде изключително ниска мощност на магнитното поле и висока резолюция на изображението“, посочи д-р Воденичаров.
„ЯМР Siemens Magnetom Free.Max вече не робува на високата мощност на магнитното поле, а точното обратното, с иновативен софтуер и изкуствен интелект постига образи по-качествени и от най-силните магнитни полета, кратко време за изследването и перфектни резултати“, допълни д-р Младенов. „Апаратурата позволява да се изследват без риск пациенти с всякакви импланти – изкуствени стави, метални пирони, плаки, пейсмейкъри, стендове и др. Апаратът дава точна оценка на изображението при кръвоизлив или исхемия в мозъка“, подчерта още мениджърът на „Медикус Алфа“.
Различното при ЯМР Siemens Magnetom Free.Max е и свръхпроводим магнит за ЯМР с ползване на само 0.7 литра хелий, за разлика от стотиците литри от ограничения природен ресурс при досегашната технология.
Ядрено-магнитният резонанс е медицинска техника за образна диагностика, служеща за ясното представяне на анатомията и физиологичните процеси на части на тялото без за това да се използват рентгенови лъчи или йонизиращи лъчения, без да се излага човек на радиация. При него се ползва принципа на радиовълни, възникващи в хомогенно магнитно поле. Липсата на йонизираща радиация прави този метод на изследване особено полезен при деца.

Велин Манов

Подобни публикации