Една минута Сталкер

 Една минута Сталкер

Изложбата „Една минута Сталкер“ е на един от най-значимите български концептуални художници Иван Мудов. Тя е първият самостоятелен проект на галерията на „Топлоцентрала“ – „Бял куб“.
Иван Мудов се вдъхновява от 161-минутния филм „Сталкер“ на руския режисьор Андрей Тарковски, която българският художник пресъздава в мащабна видеоинсталация. В концентриран вид той създава монументална картина, съставена от независими едноминутни микродействия. Всеки ред добива вид на малка капсула време. Произведението отразява по ироничен начин отношението на артиста към актуалната тема за извършената легализация на пиратството и „кражбата“ на интелектуална собственост в Русия. „Разказът“ на филма е превърнат в поредица от движения, които продължават една минута, следвана от една минута черен екран с музика, композирана от Сибин Василев на базата на оригиналния звук от филма. Инсталацията е свързана с пространственото възприятие на отделни умалени образи, потапящи зрителя във визуална среда, която да провокира ментално и телесно усещане за време.
Част от изложбата са и картините „Период“, които Иван Мудов създава между 2014 и 2020 година, както и във времето на изолация 2020-2021 година. Те представляват отново поредици от малки точки, които отмерват време и преживявания в криптиран вид като таен шифър на споделяне. Художникът често играе с различни концепции, чрез които да се доближи до представата и опита за него. Неуловимостта и невидимостта се матереализират от художника чрез пространството, обектите, графичните символи, сенките, тежестта, количествата.
„Една минута Сталкер“ ще бъде между 2 и 12 юни.

Велин Манов

Подобни публикации