Елизабет Леонская свири Барток и Моцарт

 Елизабет Леонская свири Барток и Моцарт

© Julia Wesely

Елизабет Леонская, една от грандамите на пианото, ще представи Третия концерт за пиано на Бела Барток под диригентската палка на Роберт Фаркаш. Във втората част ще звучи 39-а симфония на Моцарт.
Наричат Леонская „пълномощен посланик“ на Святослав Рихтер. На сцената заедно с нея живее не само сдържаната му страст, но и духа на епохата на Рихтер: „Всяко време търси своя Бетовен и своя Шуберт и всяко поколение чува музиката малко по-различно поради факта, че манталитетът или вътрешният ни живот се променят“, казва тя. И още: „Никога не знаем кой чува музиката по-добре – тези, които идват на концерта по дънки или тези, които идват с диамантена брошка?“
Свирила е с всички най-големи оркестри. Работи с Курт Мазур, сър Колин Дейвис, Кристоф Ешенбах, Марис Янсонс, Юрий Темирканов и много други.
Тя е чест и желан гост на престижните музикални фестивали в Залцбург, Виена, Люцерн и Единбург. Почетен член е на Концертхаус и носител на Австрийския почетен кръст „За наука и изкуство“ първа степен през 2006 година.
Концертът на Елизабет Леонская в зала „България“ на 18 февруари.

Велин Манов

Подобни публикации