Емил Табаков със свой концерт, написан за Светлин Русев

 Емил Табаков със свой концерт, написан за Светлин Русев

Обичаният български цигулар Светлин Русев ще изпълни за първи път в София „Концерт за цигулка и оркестър“ от Емил Табаков под палката на самия автор.
„Искал съм винаги да се получи равностойна игра между солиста и оркестъра. Във всичките ми концерти е така. За мен оркестърът е много важен инструмент. Така че, независимо, че концертът е за определен инструмент, оркестърът винаги е равностоен партньор, а не просто акомпаниращ солиста. Цигулката, от своя страна, има огромни възможности и винаги е предизвикателство за композитора“, казва Емил Табаков за своето произведение.
Програмата допълва „Фантастичното дюкянче“ от Оторино Респиги. Респиги пише музиката за балет, чиято световна премиера е в Лондонския театър „Алхамбра“ на 5 юни 1919 година. Изпълнители са били балетистите от трупата на Сергей Дягилев. Композиторът използва малко познати песни от Джоакино Росини, като добавя красива оркестрация, която добавя нова широта на мелодиите. Музиката има основен принос за успеха на балета, а днес често се представя и в симфонични програми.
След като печели Първа награда в първото издание на широко известния днес Международен конкурс Сендай през май 2001 година, виртуозът на цигулката Светлин Русев се радва на блестяща международна кариера, свързана с много от най-големите концертни зали по света, сред които Болшой театър и зала „Чайковски“ в Москва, Сънтори Хол в Токио, Центъра за изкуства в Сеул, зала „Плейел“, ЮНЕСКО, Театър Шанз-Елизе, Театър Шатле, Сите дьо ла Мюзик и Театър дьо ла Вил в Париж, зала „България“, зала „Бела Барток“ в Будапеща, Алте Опер във Франкфурт, Концертхаус в Берлин, Културен център Кирчнер в Буенос Айрес, Пале дe боз ар в Брюксел и Двореца на ООН в Женева. Притежава изключително широк репертоар, вариращ от барока до съвременната музика и популярните жанрове. Паметни са и неговите изпълнения на музика от български и славянски композитори.
Диригентската кариера на Емил Табаков започва от Русенската филхармония през 1976 година. Репертоарът на Емил Табаков включва оперни и музикални произведения от всички музикални епохи. Осъществява записи за Балкантон (България), Елан (САЩ), Капричио Делта (Германия), Мега-Мюзик (България), Пентагон (Холандия), Гега Ню (България), EMI, Naxos и други. Той е автор на десет симфонии, концерти за оркестър, концерти за различни инструменти.
Концертът ще бъде на 20 януари в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации