Есенен сезон на Софийската филхармония

 Есенен сезон на Софийската филхармония

Стивън Ковачевич

И през есента софийската публика ще посрещне някои от най-добрите световни и български солисти и диригенти.
Виртуозният пианист Стивън Ковачевич ще постави началото на 16 септември. Клавирното си майсторство ще представят и Валентина Лисица, Анна Федорова. Летиция Хан, Александра Масалева, Цимон Барто и Александър Улман. Томас Хемпсън се завръща в България с нова програма на 31 октомври. Този път под диригентската палка на маестро Найден Тодоров. Младият, но вече много успешен баритон Бенджамин Апл ще пее в София на 11 ноември под диригентството на Клаус Петер Флор.
Владимир Федосеев (7.10), Денис Ръсел Дейвис(28.10), Кристоф Ешенбах (2.12) и Ервин Ортнер (23.12) са другите легендарни диригенти, които ще музицират с националния оркестър. Публиката ще се срещне отново и с Фридрих Пфайфер, Саша Гьотцел, Алфред Ешве, Емил Табаков, Кери-Лин Уилсън и Юлиан Рахлин – артисти, спечелили любовта на българските меломани.
Сред цигуларите се открояват имената на Сергей Хачатрян – най-младият победител в цялата история на конкурса „Ян Сибелиус“, любимецът на родната публика Светлин Русев, четирикратната носителка на наградите Ехо Класик Вилде Франг и доайенът на цигулката Минчо Минчев.
Тромпетовата сензация Лусиен Реноден Вари ще свири в София на 18 ноември. Солистката на Виенската филхармония, флейтистката Карин Бонели ще слушаме на 5 декември, а на 25 ноември – един от най-големите световни виолисти Жерар Косе.
За почитателите на филмовата класика на 24 октомври отново ще звучи музиката от поредицата за Джеймс Бонд. Детската програма на Софийската филхармония ще представи 4 емблематични детски творби: Дива симфония, Петя и вълкът, Карнавал на животните и Лешникотрошачката.
Националният филхармоничен хор е включил в програмата си шедьоври от френски майстори, творби на Петко Стайнов по случай неговата 125-а годишнина, юбилеен концерт на изтъкнатия диригент Мирослав Попсавов и специален Коледен концерт.
Концертите на Софийската филхармония са в зала България.

Велин Манов

Подобни публикации