Жените в българското кино през погледа на Боряна Росса

 Жените в българското кино през погледа на Боряна Росса

Мащабният художествен и изследователски проект „Отклонение“ на Боряна Росса разглежда образа и ролята на жените в българското кино.
Той се състои от изложба и киноклуб, на който публиката ще може да гледа и обсъжда откъси от филми заедно с художничката. В самостоятелния си проект под формата на видео инсталация Боряна Росса съчетава интервюта с единадесет жени от различни професии, които анализират женските образи в шест български филма от периода 1945-2019 година: „Вълчицата“ (1965), „Отклонение“ (1967), „Понеделник сутрин“ (1968), „Последната дума“ (1972), „Шивачки“ (2007) и „Воевода“ (2017). За да се потопят зрителите в съдържанието на филмите, авторката създава анимация от рисунки, някои от които представени в галерията, оформяйки я като тематична среда. Проектът е придружен и от компилация от интервюта с известни кинодейци по темата за пола в тяхното творчество.
С проекта си Боряна Росса проследява историята на развитието на женските образи в българското кино, обществените проблеми, които отразяват или критикуват, както и ролевите модели, които пропагандират през погледа на съвременни жени от различни поколения.
„Отклонение“ е между 9 и 30 юли в Гьоте-институт.

Велин Манов

Подобни публикации