Живей щастливо!

 Живей щастливо!

Мария Келберт, позната на българските читатели като Мария Станкова, се завръща на книжния пазар с две новели и цикъл разкази.
„Живей щастливо!“ обхваща новелите „Радостта от живота“ и „Проститутката с дървения крак“ и разкази, обединени под името „Театър на сенките“. Напрегнати криминални сюжети с кражба на картина, отвличане, убийства и разследване, италианска мафия. Паноптикум от социални и криминални типажи, между които емигранти от различни националности, девианти, мафиоти, проститутка с дървен крак и джудже убиец. Жестокост, гняв, страдание и отмъщение… И всичко това водевилно и дори абсурдно разиграно, фино пародирано, с хапеща ирония. Всъщност тази книга със своите истории е за необичайните обрати на съдбата – независимо от плановете, които правим, от целите, които си поставяме. А тя, съдбата, има чувство за хумор, а е и с променливо настроение. Затова най-важното е да живеем живота си щастливо.
Мария Келберт е автор на стихове, на сборници с разкази и новели, на романите „Наръчник по саморъчни убийства“, „Трикракото куче“, „Сузана и зяпачите“, „А Бог се смее“ и други, както и на редица пиеси за възрастни и деца. Има множество отличия за литература и драматургия. Филмът „Маймуни през зимата“, на който е сценарист, е носител на Голямата награда на Международния филмов фестивал в Карлови Вари (2006).
Мария Келберт живее в Германия. „Живей щастливо!” е първата ѝ книга от шест години насам. Онези читатели, които я познават добре, ще се срещнат отново с ритмичния ѝ език, полюсните герои, противоречивите ситуации и безмилостното ѝ авторово перо. А тези, които се срещат за първи път с нейна книга, ще имат удоволствието да се насладят на литературно пиршество, каквото рядко се среща в българската съвременна литература.
„Живей щастливо“ се издава от „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации