Завър и Тенекиеният човек

 Завър и Тенекиеният човек

„Завър и Тенекиеният човек“ е изложба на интернационалния арт колектив Slavs and Tatars и едно от новите имена на българското съвременно изкуство – Невена Екимова. Изхождайки от традицията на балканския фолклор, те измислят въображаеми създания, с които да предадат „поука“ за реалния свят.
Галерията се превръща в отворена сцена за приказката „Магьосникът от Öz“ (по работата The Wizard of Öz Türkçe на Slavs and Tatars) и Завърът на художничката Невена Екимова. В главните роли са плюшен Завър с неясен произход между динозавър и българска ламя и Тенекиеният човек, на когото му липсва сърце.
Картината на стената от Slavs and Tatars препраща към татарския държавник и учен Садри Максуди Арсал, който е сред водещите фигури след основаването на Турската република. Негова е и заслугата за засилване развитието на „националния“ турски език и идентичност, след като той предлага премахването на чужди арабски, персийски и османски влияния в езика и замяната им с турски еквиваленти или новосъздадени думи.
Комбинирането на това послание с работата на Невена Екимова пречупва контекста през закачливата призма на привидния комфорт и външната обвивка. В действителност подобни тенденции за националистическо, идеологическо преустройство на националната идентичност са приятелски изглеждащо чудовище. Такива глобални концепции съблазнява с трогателното усещане за фалшив дом, но потискат малцинствата и елиминират многообразието и откритостта на модерното общество.
Актьорите в тази приказка са Тенекиеният човек без сърце като „лингвист“, който трансформира езика, за да формира новосъздадена национална идентичност, и самата националистическа идентичност като плюшено чудовище, което може добре да скрие опасната си, смъртоносна същност.
В крайна сметка „Завър и Тенекиеният човек“ е история с препратки към мистични създания и съвременни чудовища, както и към етиката, властта и националната идентичност на Балканите.
„Завър и Тенекиеният човек“ е между 15 декември 2021 година и 28 януари 2022 година в Гьоте-институт.

Велин Манов

Подобни публикации