Записки на Червея Смолински

 Записки на Червея Смолински

Романът „Записки на Червея Смолински“ среща българския читател с недостатъчно познатата у нас литература на Косово. Автор е 26-годишният Азем Делиу, който вече започва да трупа европейска популярност, след като първият му роман бе преведен на английски, а вторият му – номиниран за Наградата за литература на Европейския съюз.
В „Записки на Червея Смолински“ нашумял полски писател е поканен в Прищина, където ще има събитие с негово участие. Вътре в себе си той още преживява драма, случила се с него като младеж и белязала живота му. Неочаквано писателят влиза в интимна връзка с журналистката, която е инициатор на визитата му в Косово. Започнала да пише за политика, сега тя получава сериозни заплахи за живота си.
Азем Делиу е автор на една стихосбирка и два романа. Френската преса го нарича „голям писател от малка страна“ и „нова звезда на европейската литература“. Албански и чуждестранни медии и критици го сравняват с имена като Кадаре, Достоевски и Оруел. Вторият му роман „Записки на Червея Смолински“ е написан по време на творческа резиденция в Познан. Азем Делиу смята, че свободата не създава изкуство, но изкуството създава свобода. Освен че е четивна, прозата на писателя се отличава с афористичност.
През юли 2022 година писателят ще бъде на резиденция в Къща за литература и превод в София, където ще работи по написването на третия си роман.
На 4 юли ще се състои премиерата на романа „Записки на Червея Смолински“ в присъствието на автора и на преводача на книгата в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Преводач на „Записки на Червея Смолински“ е Екатерина Търпоманова. Издава „Персей“.

Велин Манов

Подобни публикации