Започна София Мийтингс

 Започна София Мийтингс

Единственият по рода си копродукционен пазар в България София Мийтингс ще се проведе присъствено и онлайн за 19-и път.
Той представя проекти за игрални филми и филми на различен етап на постпродукция като създава бизнес среда за кофинансиране на проекти и селекция за фестивали, включително и продажби. През последните осемнадесет години София Мийтингс е стартова площадка за почти всички български филми и проекти. София Мийтингс е ключовият фактор, който издигна нивото на българските продуценти чрез регулярните обучителни модули и програми, case studies, уъркшопи и други.
Фокус на София Мийтингс са проектите на режисьори, които още не са познати на световната индустрия, но вече са показали, че имат потенциал и това е мисията на събитието – да позиционира нови имена. Ключови световни продуценти, филмови фондове, сейлс агенти, дистрибутори, фестивални програматори се присъединяват към София Мийтингс всяка година и са част от реномето на това важно за българската и европейската филмова индустрия събитие. Партньори на София Мийтингс са Producers Network/Cannes Marche, ACE, EAVE, MIDPOINT, MFI, Crossroads/Agora, Cinelab Romania, Focusfox, EastWest Distribution, Europa Cinemas, Europa Distribution, CICAE, Coprocity и много други европейски професионални организации.
Имена като Кристи Пую, Иглика Трифонова, Ясмила Збанич, Кристиан Мунджиу, Корнел Мундруцо, Раду Жуде, Алваро Брехнер, Ян Цвиткович, Камен Калев, Константин Божанов, Стефан Командарев, Андрей Паунов, Надя Косева, Светла Цоцоркова, Илиян Метев, Ралица Петрова, Драгомир Шолев, Светослав Драганов, Тодор Мацанов, Весела Казакова и Мина Милева, Мая Виткова-Косев, Дея Кулумбегашвили, Алексей Герман мл., Иля Хржановски, Лили Хорват, Ласло Немеш, Агнешка Смочинска, Бурхан Курбани, Вацлав Кадринка, Стефан Арсениевич, Душан Милич, Марина Ел Горбах, Толга Карачелик, Антоанета Кусянович, Никос Лабот и много други са участвали в София Мийтингс. Проектите и филмите, представяни в София Мийтингс, са част от водещите кинофестивали в света и са печелили изключително престижни награди като „Златна камера“ в Кан, „Златна раковина“ в Сан Себастиан, „Златен леопард“ в Локарно, „Кристален глобус“ в Карлови Вари и много други.
София Мийтингс съдържа два основни модула: представяне на проекти за първи, втори и трети игрални филми на режисьора, включително и телевизионни сериали (пичинг програма), и представяне на филми в незавършен вид.
Пичинг програмата на София Мийтингс представя проекти за игрални филми и проекти за ТВ сериали. На 19-ото издание ще участват 35 проекта за игрални филми, 8 от които са проекти от трейнинг програмата First Films First, както и 4 проекта за ТВ серии. От общия брой проекти 8 са български.
За първи път тази година стартираме и съвместна програма с копродукционния пазар в Солун Crossroads и в партньорство с утвърдените европейски трейнинг програми ACE, EAVE, MIDPOINT и MFI: „Industry Talks“ – серия от професионални разговори и презентации на различни актуални теми за филмовата индустрия с фокус върху сценарий, маркетинг, зелено филмопроизводство и организиране на събития. Тази година фокусът е върху практиките за зелено филмопроизводство и управление на киносалони: THE GREEN CHALLENGE.
София Мийтингс ще се проведе присъствено между 9 и 12 юни в Гранд Хотел София и онлайн до 12 юни на платформата на Festival Scope.

Велин Манов

Подобни публикации