За жените в науката

 За жените в науката

Доц. Ина Анева, д-р Мария Калапсъзова и Нина Стоянова-Нанкова са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България.
Стипендиите „За жените в науката“ са едни от най-реномираните и очаквани научни награди в България, които се отпускат всяка година от Л’Ореал и ЮНЕСКО на млади жени учени. Отличията имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера, както и да ги мотивират да разгърнат пълния си потенциал за научни открития. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите революционни научни проекти с награда от по 5000 евро всяка, като всеки един от проектите е впечатляващ със своя висок потенциал за глобална приложимост.
Проектът, с който Нина Стоянова-Нанкова впечатли журито е фокусиран върху изследването на растението Graptopetalum paraguayense и неговите потенциални лечебни свойства срещу човешки коронавируси. Интересът на Нина и екипа от учени, с който тя работи, към това традиционно тайванско растение е предизвикан от ниските нива на Ковид-заболеваемост и летателност, регистрирани в Тайван от началото на пандемията.
Д-р Мария Калапсъзова е името на втората стипендиантка. Научната ѝ дейност и проектът, с който спечели наградата, са съсредоточени върху разработване на по-ефективни и евтини материали за съхранение на зелена енергия и по-специално целят изобретяването на иновативни натриево-йонни батерии. Изследванията на Мария попадат в една от най-бързо развиващите се днес тематики, а именно мащабно внедряване на възобновяема енергия, което е сред приоритетите на Европейския зелен пакт.
Третата стипендиантка доц. Ина Анева, е един от най-прогресивните млади учени на БАН. Проектът, с който Ина печели е фокусиран върху проучване на лечебните свойства на растения като мурсалския чай по отношение на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и деменция.

Велин Манов

Подобни публикации