За първи път дама в „София квартет“

 За първи път дама в „София квартет“

Кристина Хинова е първата жена, която влизa в състава на емблематичния камерен състав на Софийската филхармония „София квартет“.
40 години след основаването му, тя разчупва традициите на изцяло мъжкия квартет и застава на мястото на досегашния примариус Стоимен Пеев. Кристина е възпитаничка на Виенската консерватория и водачка на групата на вторите цигулки в Софийската филхармония.
„София квартет“ ще представи Квартет № 12 и № 13 от Волфганг Амадеус Моцарт, валсове от Йохан Щраус-баща и син, танга, евъргрийни от Калос Гардел и Астор Пиацола. Концертът е част от летния сезон на Филхармонията „Споделете музиката“, част от Календара на културните събития на Столична община.
В момента квартетът събира някои най-добрите музиканти в страната. Йордан Димитров (втора цигулка в квартета) е концертмайстор на „Софийски солисти“, Любомир Ников (виолончело) е концертмайстор на Софийска филхармония, а доайенът на състава Валентин Геров е водач на виолите.
През годините членове на „София квартет“ са били проф. Ангел Станков, Васил Вълчев, Джефри Дийн, доц. Николай Гагов, проф. Нанко Димитров, Николай Беспалов и други.
Концертът ще бъде на 10 юли в атриума на „Квадрат 500“.

Велин Манов

Подобни публикации