Звездите на иранското кино на София МЕНАР

 Звездите на иранското кино на София МЕНАР

Кадър от филма „По принуда“

В кинофестивала за филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка София МЕНАР иранското кино винаги е на почит.
В рамките на 14-ото му издание ще бъде световната премиера на новия филм с участието на Али Мозафа „Костенурката и охлювът“. Традиционни персийски сладкиши и ароматен чай ще посрещнат зрителите, които ще гледат филма на Реза Хемаси.
В програмата на кинофорума е включен и филмът „Празнота“, на който Али Мозафа е режисьор и изпълнява главната роля. Чешко-иранската копродукция е заснета в Прага и проследява пътуването до чешката столица на мъж, който издирва данни за своя баща, живял в града по време на комунистическия режим в Чехословакия. Следите го водят към апартамент, който бащата е обитавал преди 50 години. На мястото обаче го очаква полиция, защото мъж на средна възраст е паднал от апартамента.
Известната иранска актриса Ники Карими (носителка на наградата за най-добра актриса от фестивалите в Кайро, Сан Себастиан, Братислава и Таормина) сяда на режисьорския стол, за да създаде „Казем ага“, номиниран за 5 награди на водещия филмов фестивал в Близкия изток – Фаджр, включително за най-добър филм и най-добра режисура. В главната роля е големият театрален и филмов актьор Хади Хеджазифар, който българските зрители ще видят в още един филм – „Без нищо“. „Без нищо“ е най-гледаният ирански филм за изминалата година, отличен с 5 награди и номиниран в още 9 категории на фестивала Фаджр. Сред актьорския състав е доайенът на иранското кино Парвиз Парастуй и любимците на Асгар Фархади – Бабак Карими и Хедие Техрани.
Новият филм на един от талантливите млади режисьори в иранското кино Реза Дормишиян – „По принуда“ също ще има своята премиера. В него блести цяло съзвездие от ирански звезди – класикът Хомаюн Ершади, любимката на българските зрители Негар Джавахерян, Парса Пирузфар, Реза Бехбуди и Бабак Карими.
София МЕНАР ще бъде между 14 и 30 януари в Дома на киното, Културен център G8 и Евро синема в София, Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора и онлайн в платформата Neterra.TV+.

Велин Манов

Подобни публикации