Звезди на българското кино

 Звезди на българското кино

Невена Коканова и Петър Слабаков в кадър от филма „Тютюн“ от 1962 година на режисьора Никола Корабов

Изложбата „Звезди на българското кино“ представя специално подбрани портрети на български актьори от съхраняваните в архива на Българската национална филмотека фотографски негативи от филмови продукции.
Колекцията включва над 60 портрета на обичани от публиката актьори като Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Невена Коканова, Петър Слабаков, Катя Паскалева, Григор Вачков, Георги Георгиев-Гец, Доротея Тончева и други. Те са заснети в периода между 1956 и 1972 година, който е особено плодотворен за българското кино, а кинематографията ни от онова време създава истински ,,звезди‘‘.
До навлизането на дигиталните технологии, единствените свиде¬телства за снимачния процес на българските филми са фотографии с работни моменти, които са ценна част от архива на БНФ. В хода на работата по една филмова продукция, снимачният екип и фотографът на те¬рен главно са акцентирали върху портретите на актьорите. В изложбата са включени кадри на изявени български фотографи като Лоте Михайлова, Жана Карайорданова, Жени Вълова и други.
Подборът, дигитализацията и фоторедакцията е дело на Калин Руйчев, графичното оформление – Никол Дечева.
Като част от съпътстващата програма, във филмотечно кино ,,Одеон‘‘ ще бъдат показани от лентови оригинали осем филма, кадри от които са част от изложбата.
Изложбата „Звезди на българското кино“ ще бъде между 1 март и 30 април в галерия „Синтезис“.

Велин Манов

Подобни публикации