Земя на номади

 Земя на номади

Четири премиери предлага филмовата седмица между 23 и 29 април.
„Земя на номади“ е филм за другата Америка – не онази измамно лъскавата, а тази на истинския живот. Режисьорката Клои Жао разкава начина на живот на хора, които живеят в периферията на обществото и рядко са обект на внимание. Филмът е отражение на нашето време, белязано от желание за преосмисляне и промяна. Той представлява портрет на номадския дух и пътешествие през тъгата, изцелението, прошката и любовта.
„Земя на номади“ проследява историята на 60-годишна жена, която губи всичко след фалит на предприятието, в което работи в малък американски град. Тя се отправя на път със своята каравана и обикаля Америка като съвременен номад, изследвайки живота на обикновените хора. В ролята е носителката на две награди „Оскар“ Франсис Макдорманд, която както винаги прави забележително изпълнение. Вдъхновяващо е, че не американец, а китайката Клои Жао прави дисекция общество зад Океана.
„Земя на номади“ е носител на 223 награди, включително две „Златен глобус“ и четири приза на БАФТА. В понеделник ще се разбере колко от шестте номинации за „Оскар“ ще се превърнат в статуетки.

Велин Манов

Подобни публикации