Зигмунд Фройд. Изцеление чрез духа

 Зигмунд Фройд. Изцеление чрез духа

„Зигмунд Фройд. Изцеление чрез духа“ от Стефан Цвайг е есе, трета част от трилогията „Изцеление чрез духа“, излязла през 1931 година. Биографите на Стефан Цвайг го разглеждат като вид самоанализа, стъпила върху принципите на психоанализата на Зигмунд Фройд.
В центъра на повествованието са биографиите на Франц Антон Месмер, Мери Бейкър-Еди и Зигмунд Фройд – личности, които се опитват да търсят лек за тялото чрез душата, всеки в своето време и в своята област. Цвайг е един от първите немскоезични писатели, който признава влиянието, оказано му от Фройд, и който в собствените си творби се занимава с написаното от австрийския невролог. Самият той ходи на консултации в прочутия кабинет на „Берггасе“ 19. Целта на студията му не е описание на учението на Фройд, а много повече – писателят се интересува от просветителската дейност на лекаря и изказва възхищението си от силния му характер.
Стефан Цвайг, спечелил световна слава като един от първомайсторите на психологическата новела, блестящ есеист, биограф и романист, е сред най-четените немскоезични писатели. Радетел за Европа, обединена от „обща духовна енергия“, гражданин на света, за когото „личната свобода е най-висшето благо на тази земя“.
Преводач на „Зигмунд Фройд. Изцеление чрез духа“ е Жанина Драгостинова. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации