Зимно онлайн издание на Мастър ъф Арт

 Зимно онлайн издание на Мастър ъф Арт

Фестивалът за документални филми Мастър ъф Арт, посветен на всички сфери на изкуството, се готви за седмото си издание.
Онлайн ще могат да се гледат над 30 творби. Селекцията от пълнометражни филми включва 10 премиерни заглавия и 10 фаворита от предишни издания, станали любими на публиката и журито.
Сред 10-те продукции, които за първи път ще бъдат представени у нас, се открояват атрактивни заглавия, отново засягащи най-разнообразни теми. За почитателите на седмото изкуство е интересно да се запознаят с кариерата на Уинстън Чърчил като филмов консултант и сценарист през 30-те години на 20. век и неговата страст към киното във филма „ЧЪРЧИЛ И ФИЛМОВИЯT МАГНАТ“. Чрез „СЕЗОНИТЕ В КУИНСИ: ЧЕТИРИ ПОРТРЕТА НА ДЖОН БЪРДЖЪР“ зрителите ще се докоснат до интимния свят на британския писател. Филмът е разделен на 4 кино новели, като едната от тях е режисирана от актрисата Тилда Суинтън. „ОТВЪД СЪВЪРШЕНСТВОТО: ПИАНИСТЪТ АРТУРО БЕНЕДЕТТИ МИКЕЛАНДЖЕЛИ“ повежда зрителите в света на оцелели апокрифни записи на изпълненията на големия италиански пианист, които той е наредил да бъдат унищожени. „ПОЛЪК И ПОЛЪК“ разказва малко позната история за връзката на американския художник Джаксън Полък с неговия брат Чарлс Полък, останал в сянката му. „БЕЗИМЕННАТА, ИСТОРИЯТА НА ЖАНА И БОДЛЕР“ се стреми да реабилитира тъмнокожата Жана, която е вдъхновила някои от най-красивите поеми, писани на френски език.
Селекцията от премиерни заглавия включва българския документален филм „ЗАВЕТЪТ НА БОРИС ХРИСТОВ“ на младия режисьор Борис Славчев, който среща публиката със завещанието, което оставя световният бас, и академията за български оперни певци, която той основава в Рим, Италия. Друг премиерен български филм е „ДАНТЕ И ВЪЗДУШНОТО ПЕРО“ на режисьора Димитър Липовански, който е посветен на фестивала за съвременно изкуство „Процес – Пространство“ и на неговия създател Димитър Грозданов. Третият български филм е „ХРИСТО БЕРБЕРОВ – ПОРТРЕТ НА ЕДИН ХУДОЖНИК“, посветен на малко познатия български художник от края на 19. и началото на 20. век.
Сред наградените филми, които попадат в специалната селекция с фаворити от предишни издания на Мастър ъф Арт, са историите за Лукино Висконти и „НАЙ-КРАСИВОТО МОМЧЕ НА СВЕТА“ Бьорн Андерсен, „ВАН ГОГ И ЯПОНИЯ“, „ЗАВРЪЩАНЕ У ДОМА. МАРИНА АБРАМОВИЧ И НЕЙНИТЕ ДЕЦА“, „ИЗЧЕЗВАНЕТО НА МОЯТА МАЙКА“, „ХЕРМАН ХЕСЕ. ПЛАМТЯЩО ЛЯТО“.
Зимното онлайн издание на Мастър ъф Арт ще бъде между 10 до 28 февруари в платформата Neterra.TV+.

Велин Манов

Подобни публикации