Знамена в цветовете на пандемията

 Знамена в цветовете на пандемията

Три знамена на албанския художник Анри Сала се веят пред Националния дворец на културата. Те са в цветовете на Пантон за годините от 2019 до 2022 и в хронологичен ред представят предизвикателното време от началото на пандемията до днешната 2022 година.
Всяка година от 2007 година насам Институтът за цветовете на Пантон (The Pantone Color Institute) избира цвят на годината, с който прогнозира световните цветови тенденции и задава хроматичния дух на времето. Цветът на годината се избира след анализ на тенденциите във всички аспекти на обществото – от изкуството и модата до социалните медии и политиката.
Петте годишни цвята (за 2021 година са два цвята на годината) са разположени вертикално един до друг. Цветовите сегменти не са ограничени в рамките на всеки флаг, а преливат от един флаг в друг, за да създадат впечатлението, че епохата, която символизират, протича през самите флагове. Докато знамената се веят, част от цветовете се появяват, а други изчезват, като метафора за отрязъците от време, когато епидемичните вълни и последвалите ги локдауни ни принуждаваха да сложим живота си на пауза.
Заглавието на проекта Very Ultimate Illuminating Classic Living е съставено от първите думи на цветовете на годината за 2019-2022. Полученото натрупване на суперлативи показва как оптимизмът се превръща в маркетингова стратегия и контрастира с реалността, която всички ние преживяваме.
Цветовете на всяка от четирите години на пандемията, както са описани от Института за цветовете Пантон, са: Very Peri (2022) (Лавандулово), Ultimate Gray и Illuminating (2021) (Сиво и жълто), Classic Blue (2020). (Синьо) и Living Coral (2019) (Коралово).
Анри Сала е роден в Тирана, Албания, живее и работи в Берлин. Става известен с ранните си видео произведения, които изваждат на показ отворените рани на историята чрез лични разкази и преживявания. Оттогава той работи с най-разнообразни изразни средства, като видео, фотография, инсталация, рисунки и скулптури. Проектите му изследват границите между образ и звук, за да създаде времеви произведения от внимателно сглобени моменти, които се наслагват един върху друг.
Знамената на Анри Сала ще се развяват до 29 април.

Велин Манов

Подобни публикации