Ивелина Радионова пише до Боянския майстор

 Ивелина Радионова пише до Боянския майстор

„До Боянския майстор“ на Ивелина Радионова идва след като книгите ѝ „Алтъна“ и „Обич“ станаха любими на много читатели. Авторката утвърждава вечното и непреходното чрез ценностите на родния фолклор и традиции.
Действието се развива през вековете и показва корените на българщината и човечността. Това е произведение с душа, стаила вълнуващи истории Те разказват за страдание и обич, за фатална обреченост, за суровата природа, която може да убива. Но може и като вълча глутница да пази от злото една нещастна майка. Това са истории за човешки съдби, които остават в сърцето и вълнуват дълго, след като си затворил последната страница. И едновременно с това те карат да се чувстваш горд, че си българин и че си част от традиция, която идва от вековете и отива към бъдещето.
Многолико е времето. Превъплъщава се в детенце с трапчинки, пълни с мед, и в старец – пророк, дошъл да изрече нещо важно, преди глутницата на снежинките да го затрупа. Понякога времето е белязало гълъб, гнездящ в руините на къща, друг път – пръстен с двуглав орел, скрил тайна. По стъпките му се рони розов цвят и мъка, която трудно се преглъща, а копринената му нишка се точи тънко до бъдещето. Заобикаля ни отвред, видимо и невидимо, и ни променя. Времето е най-изкусният зограф – като Боянския майстор, чиито фрески впечатляват с изящен рисунък, но в тях е вградена трогваща история за една невъзможна любов.
„До Боянския майстор“ се издава от „Персей“.

Велин Манов

Подобни публикации