Изложба „Изтъкнати полякини“

 Изложба „Изтъкнати полякини“

Документалната изложба „Изтъкнати полякини“ запознава със забележителни полякини с принос за развитието на науката, изкуството, литературата, спорта, политиката, оказали помощ на другите.
Проф. Правда Спасова ще разкаже и за полските суфражетки, чиято борба за равноправие се увенчава с победа – полякините са едни от първите eевропейки, които още през 1918 година си извоюват правото да гласуват и да се кандидатират за парламента. Благодарение на техните усилия днес списъкът на жени с големи постижения непрекъснато се обогатява. Ще бъдат представи алпинистката Ванда Руткевич, легендата на „Солидарност“ Анна Валентинович, художничката Олга Бознанска, „първата дама на океаните“ Кристина Хойновска-Лискевич, праведникът сред народите на света Ирена Сендлерова, хирургът и трансплантолог Мария Шемьонов, двукратната нобелова лауреатка Мария Склодовска-Кюри, първата полякиня, носител на Нобелова награда за литература Вислава Шимборска, втората полякиня лауреат на Нобелова награда за литература (2018) Олга Токарчук.
В проявата ще се включи още една жена. Мария-Десислава Стойчева ще изнесе концерт. В програмата са включени творби на Фредерик Шопен, Карол Шимановски, Бедржих Сметана и Ференц Лист.
Изложбата „Изтъкнати полякини“ и концертът ще бъдат на 1 март в Полския институт в София със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации