Изложба на керамични вази

 Изложба на керамични вази

Изложбата Claypause на известния дизайнер на порцелан и керамика Роман Шедина представя изящни вази.
Тя изследва защо хората са заобиколени от керамични вази и страстта, която се крие зад това. Вазата е възприета като крехка, понякога почти невидима или обратното – допустима деформация. По същество това са възприятия, които художниците пресъздват с оригиналния си почерк. Проектът е придружен от текстове, равностойни произведения на изкуството, на значими личности.
Роман Шедина прави изложби в Чехия и в чужбина, творбите му са включени в колекциите на Музея на приложните изкуства в Прага, Моравската галерия в Бърно, Музея на керамиката във Вестервалд (Германия), Арт център Марк Ротко в Латвия, Porzellanikon Europaisches Industriemuseum в Зелб, Германия, The Zepter Gallery в Белград, Сърбия и в частни колекции. От 2017 година работи като преподавател в Средното училище за приложни изкуства в Бехине. Има редица номинации и награди в Чехия и чужбина.
„Съвършената ваза е част от историята на всеки един от нас. Представете си, че това, което преживявате през живота си, носите в себе си нататък и душата ви се пълни с нещо, което може да е красиво или не. Като пощенска кутия за множество признания, като бяло платно, което очаква всеки един ден да е изпълнен с множество преживявания. Сега, тук и занапред. Оживява с нас или чака някой да спре и да го забележи. Обичам вазите, защото те говорят, проговарят чрез материала, от който са направени, чрез формата, декора и големината си, казва Роман Шедина.
Изложбата ще бъде между 9 юни и 29 юли в Чешкия център.

Велин Манов

Подобни публикации