„Искрица живот“ на Ерих Мария Ремарк с ново издание

 „Искрица живот“ на Ерих Мария Ремарк с ново издание

След дълго отсъствие на пазара емблематичната творба „Искрица живот“ на Ерих Мария Ремарк се появява в ново луксозно издание, за да припомни, че и в най-обречените мигове жаждата за живот може да победи.
В разгара на Втората световна война сестрата на германския писател – Елфриде е безмилостно екзекутирана заради критиката си спрямо нацисткия режим. И на нея той посвещава един от най-разтърсващите си и може би най-лични романи.
Вече повече от 10 години той няма име. Просто номер в дългата редица от загубени човешки души – някога хора, а сега почти привидения, борещи се за своето оцеляване, – 509 е един от малкото ветерани в германския концентрационен лагер Мелерн. Затворникът от барака 22, преживял унижения, глад, мъчения, е загубил десетки приятели, но и надежда, че отново ще може да види света отвъд оградата. Животът в лагера налага свои собствени жестоки правила. Там дори връзките за обувки са разменна монета, почти животинската борба за легло, златен зъб или палто от все още неизстинал труп е ежедневие, а издевателствата над лагерниците е единствената форма на общуване, която е разрешена между палачи и жертви. Докато изненадващо близкият град е бомбардиран от съюзнически самолети. И несломимостта на националсоциализма сякаш е разклатена. Възможно ли е германците в крайна сметка да губят войната? 509 решава да направи всичко възможно да оцелее и да се бори. Да окаже съпротива, колкото и тялото му да е слабо, колкото и близо да изглежда смъртта. Есесовците стават все по-жестоки, но и по-невнимателни, по-разтревожени. Някъде там, отвъд ужасите, надеждата разпалва огромен пожар и искрици от него достигат дори до най-отчаяните. Смелите затворници са готови да се съпротивляват. И дори да умрат във войната, ще умрат в борба, както те са решили. За да победи животът. Но на какво е способен човек, за да оцелее, когато на изпитание са подложени не само ценностите му и но цялото му същество?
Безмилостен в своя психологизъм, „Искрица живот“ рисува ужасяващото ежедневие на милиони жертви на голямата човешка трагедия – Холокоста. История за крехкостта на човешкото съзнание, попаднало в ръцете на един от най-безчовечните и жестоки режими. Но и история за онази упорита надежда, която възкръсва от пепелта на крематориумите и е способна да запали непостушими пожари срещу насилието, жестокостта и несправедливостта.
Преводач на „Искрица живот“ е Емилия Драганова. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации