Истории на жени, преживели насилие, оживяват в картини

 Истории на жени, преживели насилие, оживяват в картини

Борислава BORISLAVAMADEIT Караджова

„Пробуждане между редовете“ съчетава визуалното изкуство с литературно четене, вино и вдъхновяващи разговори.
Експозицията събира в кауза 23-ма български артисти, обединени в творческата мисия да разгърнат своя визуален прочит на истории, написани от #ЖенитеSurvivors. Това е третата, кулминационна точка от поредица арт събития. Серията започна с курс по творческо писане, последван от литературно четене пред публика и завършва с картинна изложба, за да докаже, че изкуството във всяка негова форма е ненадминат терапевтичен и социално ангажиращ похват – както за създателите му, така и за неговите ценители. Куратор на изложбата е Сиана Минева.
В проекта взимат участие редица наши популярни илюстратори, мултидисциплинарни творци и стрийт артисти. Те получиха по една или повече истории, които впоследствие всеки от тях претвори в картина по дадения му разказ. По този начин историите на #ЖенитеSurvivors заживяха нов живот чрез още един медиум на творческото изразяване. Също като жените, от които идват историите, стиловете и техниките на артистите са коренно различни, но това обогатява експозицията по безпрецедентен начин. Обединени са в желанието да дадат гласност на проблема с физическото и емоционално насилие. Творците, които са включени в експозицията са Адриана Addminimal Герасимова, Александра Николова Al Nik, Анжела Пенчева, Антония Мечкуева, Ася Колева, Борислава BORISLAVAMADEIT Караджова, Венцислав Йосифов Jermain, Гергана Станчева, Деяна Старева, Диана Димитрова, Елена Панайотова, Елина Бучукова, Еслица Попова, Калина Мухова, Капка Кънева, Кирил Златков, Людмил Илиев, Милена Цочкова, Мила Табакова, Михаела Караджова, Надежда Илиева, Филип Църов Trasher и Юлиян Табаков.
По време на откриването акцентът ще бъде върху четене на историите, вдъхновили художниците, като разказвачи ще бъдат дамите от екипа на филма „Жените наистина плачат“.
„Пробуждане между редовете“ ще бъде между 17 май и 17 юли в „Квадрат 500“.

Велин Манов

Подобни публикации