Как хората на Путин превзеха властта

 Как хората на Путин превзеха властта

В последните години управлението на Владимир Путин фокусирано се опитва да създаде нова история и различна реалност за руския народ, както и да разруши отвътре основите на западните демократични институции. Но как стана така, че малка група от КГБ успя да задържи позиции при разпадането на Съветския съюз, да си върне властта, да открадне богатствата на Русия и да ги използва, за да опита да отмъсти за загубата в Студената война?
В мащабното разследване „Хората на Путин“ журналистката и бивш кореспондент в Москва Катрин Белтън документира смайващото заграбване на властта и превземането на правосъдната система от страна на Владимир Путин и неговите приближени. В своето издание носителката на знаковата награда за защита на човешките права на името на руския адвокат Сергей Магнитски през 2021 година представя факти, философия, идеология, стратегии, детайлно описани престъпни действия и схеми, информация, събрана от хиляди разговори със стотици хора в продължение на седем години.
От Москва до Лондон, от Швейцария до Бруклин, от Париж до София – навсякъде могат да бъдат открити хората на Путин: приказно богати, наглед недосегаеми, послушни марионетки на властелина на Кремъл. След публикуването на книгата през 2020 година милиардерите Роман Абрамович, Пьотр Авен, Михаил Фридман, Игор Сечин атакуваха в съда издателството и авторката на книгата, но като следствие книгата не бе толкова променена, колкото допълнена с няколко пасажа за тяхната гледна точка, която се свежда до отричане.
Преводачи на „Хората на Путин“ са Васил Сотиров и Любомир Мартинов. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации