Камий Тома се завръща на софийска сцена

 Камий Тома се завръща на софийска сцена

Снимка: Christian Meuwly

След като очарова българската публика със своето емоционално изпълнение на Концерта за виолончело на Шуман, носителката на наградата „Ехо Класик“ и артист на „Дойче Грамофон“ Камий Тома се завръща на софийска сцена сцена. Със Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров тя ще представи прочутия виолончелов концерт на Антонин Дворжак. Програмата се допълва с Първата симфония на българския гений Веселин Стоянов, която Софийската филхармония не е изпълнявала вече 60 години. Концертът се посвещава на 120-годишнината от рождението на композитора.
Родена в Париж, Камий обикаля света със своето легендарно виолончело Feuermann, създадено от Страдивари през 1730 година и предизвиква възторг сред публиката на няколко континента. Нейната виталност и изключителна чувствителност на музикант, съчетани с прецизна техника и слънчева усмивка, я превръщат в мечтан партньор за някои от най-големите оркестри и диригенти. По време на първото затваряне, заради панденията от коронавирус, тя свири от покривите на Париж за своите съграждани, а клиповете в социалните мрежи я направиха звезда и сред най-младите. По-късно прави стилна поредица от изпълнения в най-красивите музеи на френската столица за престижния лейбъл „Дойче Грамофон“.
Звездата на Камий Тома изгрява на международната сцена през 2017 година, когато печели заветно място в списъка на въпросната звукозаписната фирма – тя е първият виолончелист, подписал договор с „Дойче Грамофон“ за повече от 40 години. Тя започва да учи виолончело на четиригодишна възраст. Заради бързия ѝ напредък още на 10 години е приета в Националната консерватория в Париж. След завършването си, продължава да учи в Консерваторията за музика и танци в Aulnay-sous-bois – Франция. Завършва обучението си в Германия – във Висшето училище за музика „Ханс Ейслер” в Берлин и във Висшето училище за музика „Ференц Лист” във Ваймар.Тя завладява световните сцени с поразително темпо. Работила е с много европейски оркестри, сред които: Синфония Варсовия, Филхармонията в Баден Баден, Оркестър Ламурьо, Националния оркестър в Лил, Филхармоничния държавен оркестър в Хамбург, Оркестър де Пикардия, Брюкселската филхармония, Словашкия филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Словашко радио, Симфоничния оркестър на Бретан и Кралската филхармония в Лиеж. Сред диригентите, с които е работила, са Пааво Ярви, Мико Франк, Марк Сустро, Кент Нагано, Дарил Анг и Стефан Деньов.
Концертът ще бъде на 6 октомври в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации