Капитан Михалис и неговата битка за свобода

 Капитан Михалис и неговата битка за свобода

След „Последното изкушение“, „Алексис Зорбас“ и „Рапорт пред Ел Греко“ излиза още един от знаковите романи на световноизвестния гръцки писател Никос Казандзакис. „Капитан Михалис“ е определян от литературната критика като съвременната „Илиада“.
Когато започва да пише книгата през 1949 година, скритата цел на Казандзакис е чрез думите си да спаси образа на света такъв, какъвто са го изградили за първи път детските му очи. В центъра на повествованието е капитан Михалис, непоколебим патриот, храбър мъж и истински критянин, чиято висша мисия е Свободата и битката за постигането ѝ. „Свободата е най-скъпото благо, тя не са дава даром нито от човека, нито от Бога, отива, където я повикат, от страна в страна, от сърце в сърце, зорка, непокорна, безкомпромисна“, пише Казандзакис. Неслучайно на много езици книгата носи името „Свобода или смърт“.
Романът пресъздава атмосферата на остров Крит в края на XIX век – тежък момент на неразбирателство между християните и мюсюлмани. В китно селце на красивия остров се разразява кървав сблъсък между два напълно отричащи се свята – между Доброто и Злото, Свободата и Тиранията. Християните вдигат бунт срещу османското управление на острова, а начело застават бунтовниците капитан Михалис и Нури Бей, местният турски управник. Макар че са кръвни братя, двамата герои се превръщат в смъртни врагове.
На фона на приятелствата, надеждите, вярата, любовта, омразата и героичните битки, Казандзакис изследва сложните отношения между хората, които дълго време са живеели в мир и хармония, а по-късно – като противници и жертви на една несправедлива война.
Преводач на „Капитан Михалис“ е Георги Куфов. Издава „Ентусиаст“.

Велин Манов

Подобни публикации