„Карай колата ми“ идва на София Филм Фест

 „Карай колата ми“ идва на София Филм Фест

„Карай колата ми“ на Рюсуке Хамагучи е включен в програмата на 26-ия София Филм Фест с четири номинации за „Оскар“. Филмът ще се състезава за статуетки в катогориите за най-добър филм, режисьор, адаптиран сценарий и международен филм.
2021 година беше изключително силна за японския режисьор. През юни филмът му „Случайност и въображение“ получи втората престижна награда на Берлинале „Сребърна мечка – Голямата награда на журито“. Месец по-късно бе премиерата в Кан на следващия му филм „Карай колата ми“ по едноименния разказ на Харуки Мураками от неговия сборник „Мъже без жени“. Той се оказа един от най-харесваните на фестивала и получи наградата на ФИПРЕССИ, на Екуменическото жури и приза за най-добър сценарий.
Две години след внезапната смърт на жена си, уважаваният актьор и режисьор Юсуке Кафуку получава предложение да режисира „Вуйчо Ваньо“ за театрален фестивал в Хирошима. Там той среща Мисаки Уатари – необщителна млада жена, която е разпределена като шофьор на любимия му червен СААБ 900. Принуден да се изправи пред болезнени истини от миналото, с помощта на своя шофьор Юсуке разгадава тайните, останали в живота му след неочакваната смърт на жена му. В този роуд муви по разказа на Харуки Мураками пътешествието трябва да помогне за приемането на загубата, в търсене на любов и мир.
В програмата на 26-ия София Филм Фест са включени също „Спенсър“ на Пабло Ларейн с номинация за „Оскар“ за най-добра актриса в главна роля (Кристен Стюарт), както и „Бягство“ на Йонас Похер Расмусен, който е в документалния конкурс на СФФ и вече влезе в историята на киното като първия филм, номиниран за „Оскар“ едновременно в категориите най-добър анимационен, документален и международен филм.

Велин Манов

Подобни публикации