Карикатуристът Плантю с изложба и дебат в София

 Карикатуристът Плантю с изложба и дебат в София

Френският карикатурист Плантю пристига в София за да открие изложба със свои творби и да участва в дебат „Европа с лице към демоните си“.
През тази особено трудна година, в която пандемията продължава и в която отново се разгоря война на европейския континент, Френският институт в България продължава да организира събития, които поставят въпроси пред обществото ни и се обръщат към нас с тези две събития.
Плантю става известен през 1972 година, като публикува първата си рисунка във вестник „Монд“. Оттогава неговите карикатури за политически, социални, екологични, икономически, международни и национални новини винаги са публикувани на първа страница във вестника в продължение на 50 години до април 2021 година, когато го напуска, което е рекорд. Плантю също е редактор, ценен от световни политици и от обществеността. Дори днес той остава важен в своята област и активен в своя блог. Той е дискретно влиятелна личност, внимателен към света и ангажиран с каузи. Основава през 2006 година с Кофи Анан, генерален секретар на ООН, „Карикатури за мир“ – международна неправителствена организация, която защитава свободата на изразяване и на карикатуристите в пресата от всички националности.
Българската публика ще има възможност да изрази мнението за изложбата на два бели панела. В дебата ще участват журналистът Светослав Иванов, карикатуристът Христо Комарницки, режисьорът Теодор Ушев и политологът Димитър Ганев.
Изложбата ще бъде между 7 и 15 декември на площад „Славейков“. Дебатът ще се състои във Френския институт в България след откриването на експозицията със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации