Каролайн Гилби е „Винена личност на Балканите“

 Каролайн Гилби е „Винена личност на Балканите“

Британският винен експерт Каролайн Гилби бе обявена за „Винена личност на Балканите“ по време на официалната гала вечеря след успешното приключване на единадесетото издание на Балканския международен винен конкурс. Специалното отличие се присъжда за втора година, като миналогодишният носител на титлата – нидерландецът Робърт Блом, също присъства на празничната вечеря в Ктима Филипикон, Саламина.
„За мен беше голяма чест да получа тази награда на Балканския международен винен конкурс. След толкова години на дегустации, разказване и писане за вината от Балканите, чувствам, че усилията ми да покажа на останалия свят колко вълнуващо винено място е това, бяха признати, най-вече от самия регион. Благодаря ви!”, каза Гилби.
На церемонията бяха обявени и избите победители от всички държави участници, а най-значимите отличия по традиция ще бъдат обявени в първата вечер на Фестивала на виното в София – на 16 юни. Пространството пред НДК отново ще бъде заето от шатрите, където производители и изложители от целия Балкански регион ще разположат най-добрите си вина.
Каролайн Гилби е носителка на най-престижната титла във винения свят – Master of Wine. Първата ѝ книга – „Вината на България, Румъния и Молдова“ – е публикувана през 2018 г., след като Гилби дълги години пътува до Централна и Източна Европа и става свидетел на пълната винена революция в целия регион. Тя допринася за популяризирането на този регион, пишейки за Hugh Johnson’s Pocket Wine Book, Oxford Companion to Wine, World Atlas of Wine, The Sotheby’s Wine Encyclopedia, The Wine Opus, Wine Report и Wines of the World. Гилби е председател на дегустационен панел за Балканите, Евразия и Източна Европа на наградите Decanter World Wine Awards и едновременно журира и презентира на редица винени събития по света. През 2018 г. става първата чужденка, удостоена със званието „Приятел на унгарските винопроизводители“.

Велин Манов

Подобни публикации