Кауфланд е търговска верига №1 в България

 Кауфланд е търговска верига №1 в България

Кауфланд България е отличникът в осмото издание на конкурса „Компания на годината“, организиран от списание и клуб Business Lady. Наградите, които бяха раздадени на церемония в столицата, се връчват за изключителен принос на компаниите или мениджърите в различни категории. Тяхната цел е да дадат гласност на успешните управленски модели, ефективните бизнес практики и развитие на човешкия капитал, както и да поощрят предприемачеството.
Кауфланд България грабна три ключови награди от конкурса. За поредна година компанията е големият победител в категория „Търговски вериги“, а за своите иновативни продукти и кампании веригата заслужи отличието за „Продуктови иновации“. Лидерът в сектора на модерната търговия спечели наградата и в категория „Човешки ресурси“.
Призът в категория „Търговски вериги“ позиционира фирмата като неизменен лидер в сектора и отчита постиженията на компанията, която през 2021 година инвестира над 40 млн. лева в експанзия, модернизация на обекти и нови процеси. Веригата откри първия си хипермаркет в Петрич за близо 19 млн. лв. и с екип от 80 човека, обнови 9 хипермаркета с инвестиция от над 16 млн. лв. и стартира въвеждането на каси за самообслужване с първоначална инвестиция от 1,2 млн. лв. Като част от своята политика за устойчиво развитие, Кауфланд въведе в своята логистична дейност иновативни метални сгъваеми палети на стойност 4,8 млн. лв. Палетите улесняват работата и защитават оптимално стоките, намаляват използваното фолио с над 50% и осигуряват оптимизиран обем на товарите, а от там – по-малко транспортни курсове и въглеродни емисии. Компанията започна да разполага и фотоволтаици за собствени нужди с първоначална инвестицията от над 800 000 лв. В мрежата им бяха добавени пет нови електрозарядни станции с инвестиция до момента от над 1 млн. лева, а в началото на тази година беше реализиран и планът на компанията за преминаване към 100% зелена енергия.
В категория „Човешки ресурси“ на конкурса „Компания на годината“ HR екипът на Кауфланд България беше отличен за направените инвестиции в придобивките на служителите, възлизащи на близо 7 млн. лева, както и за разработването на работодателската марка на веригата. За усилията си в тази посока, Кауфланд България има повече от 20 награди – компанията е безапелационен първенец в годишната класация за най-добри работодатели Career Show Index и носител на сертификата „Топ работодател“ за четвърта поредна година. Сред инициативите на HR отдела за създаване на благоприятна работна среда са утвърждаването на нова позиция, отговаряща за мотивацията и задържането на служителите, засилването на програмите за здравна, психологическа и уелнес подкрепа, насочени към тях и включването им в редица доброволчески акции.
Благодарение на нововъведените модерни решения, Кауфланд България взе отличието и в категория „Продуктови иновации“. В началото на годината компанията реализира мащабна комуникационна кампания за своята климатично неутрална торба и разшири асортимента си от климатично неутрални продукти, с които разширява възможностите за пазаруване с принос към околната среда. Лидерът в ритейла се стреми да предлага на своите клиенти богато разнообразие от регионални и сезонни артикул, непрестанно разширява гамата си от щадящи околната среда продукти и продукти в устойчиви опаковки, от био и веган храни. Те от своя страна се възприемат като възможност да се намали високата консумация на месни и млечни продукти, чието производство допринася за изменението на климата. Кауфланд обогати и своя нехранителен сегмент със собствената си марка Kuniboo – играчки от 100% рециклиран материал, сертифицирани по глобалния стандарт за рециклиране GRS.

Велин Манов

Подобни публикации