Квартален панаир на Сточна гара

 Квартален панаир на Сточна гара

Красивата сграда на Сточна гара в София, строена през 1929 година, отваря врати на 1 октомври за квартален панаир, като кулминацията на форума Зеленият преход на гарите.
Събитието включва разнообразна програма от събития и активности за малки и големи. Посетителите ще могат да разгледат и обсъдят резултатите и предложенията от всички експертни дискусии и работилници за устойчиво развитие на терените от Сточна гара до гара Подуяне и да се включат в процеса със свои предложения и идеи. Организаторите планират храна, напитки, музика и танци, работилници за деца и възрастни и изложение на местни творци, бизнеси и занаяти.
През целия ден от 10 до 22 часа в сградата ще има изложение на артисти, занаяти и малки бизнеси от квартала. Участници в изложението са нестандартните осветителни тела на Welding King, скулптурите от суровини и подръчни материали на Looneytools, студиото за ръчно изработени ножове и брадви „Дребосъците на Иво“. Изложението ще представи още работата на Чудомир Драгнев, Иво Ангелов, Надин Стоянова, Христо Иванов, Лусия Медзикян, Кирил Станоев, Васил Василев, Васил Братанов, Пламен Иванов, Ален Каранфилян, Крум Вълков, Илия Коровесис и 140 Ideas.
В 10,30 часа е планирана интерактивна работилница „Озеленяваме заедно“ с беседа и разходка за малки и големи и заснемане на растителни видове с Botanic Lab и ЕдноДърво. Всички посетители могат да научат повече за градската растителност и да се включат в мащабното картиране на дърветата и растенията на София на интерактивната дигитална карта на ЕдноДърво. Граждани, специалисти и ландшафтни архитекти ще имат възможност да станат част от създаването на иновативна концепция за използване на градската растителност в района на Сточна гара – зона, която крие невероятен потенциал за зелени градски активности и може да се превърне в ключова точка за развитие на ландшафтното богатство на София. Работилницата е с предварителна регистрация на линка.
От 12 до 16 часа следва работилницата „Строим заедно“, организирана с други съседи от квартала — ателиетата на ZALAG DARISE и BOGODOME. Заедно с тях участниците могат да се включат в създаването на уникални и функционални градски мебели, с които да се облагороди входа на сградата на Сточна гара. Използвайки дори най-незначителни на пръв поглед остатъци, изхвърлени от предприятия за масово производство, те създават мебели-уникати, които надхвърлят очакванията и стимулират нови открития. В работилницата ще се сътвори пейка, проектирана с използване на индустриални материали, откри в района.
В 16 часа започва детската архитектурна работилница „Игра в града“. В нея малките посетители ще говорят за техните любими места за игра в София, ще разглеждат различни примери от света и ще обсъждат как би изглеждало идеалното пространство за игра. Всеки ще може да сподели мнението си и да предложи конкретни идеи, като направи рисунка върху снимки на различни места около Сточна гарата и зелените терени покрай жп релсите. Накрая всяко дете ще може да създаде модел на мечтаното място за игра, използвайки рециклирани материали и да сподели своята история.
От 10,30 до 13,30 часа посетителите могат да изпитат въздействието на танца във виртуална реалност с късометражния VR танцов филм на Саша Хаджиева Control. VR филмът изостря сетивността и насочва вниманието ни към постоянната смяна на състоянието ни от баланс в дисбаланс, от контрол — извън контрол. Програмата на събитието за вечерта ще продължи с шарена музикална програма. От 18 часа започва танцова работилница за суинг със Swing Society, а от 19 – джаз концерт на живо на Georgia Pavlova Trio. За финал от 20,30 до 22 часа е предвиден фънк и соул DJ сет на DJ Kool Bum Phunk. През цялото време в сградата ще се предлага специално подготвено за събитието меню от вкусни храни и напитки от Foodstock и пътуващия лимонаден бар Fallero.
Събитията ще бъдат със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации