Кери-Лин Уилсън ще дирижира в София

 Кери-Лин Уилсън ще дирижира в София

Софийската филхармония продължава да представя на публиката най-горещите имена на класическата музика.
На сцената ще излезе виртуозният цигулар Сергей Хачатрян – най-младият победител в историята на престижния конкурс „Ян Сибелиус“. Под диригентската палка на Кери-Лин Уилсън, той ще представи Концерт за цигулка и оркестър №1 от Макс Брух. Маестра Уилсън е включила в програмата и Симфонична поема „Вълтава“ от Бедржих Сметана и Първата симфония на Дмитрий Шостакович, които ще прозвучат в изпълнение на Националния оркестър.
Сред младите виртуози Сергей Хачатрян блести с особена светлина. Талантливият цигулар се изявява на престижни сцени с оркестри като Националния оркестър на Белгия, Хамбургската филхармония, Филхармонията на Ротердам, Оркестърът на Ла Скала, Виенската филхармония, Оркестърът на Мариинския театър, Оркестър дю Пари, Концертгебау, Берлинската филхармония, Лондонската филхармония, Лондонският симфоничен оркестър, NHK. Работи с диригенти като Валерий Гергиев, Густаво Дудамел, Якуб Хруша, Хю Волф, Станислав Кочановски, Юрий Темирканов, Андрис Нелсон, Даниеле Гати и други.
Кери-Лин Уилсън има вече над 20-годишна международна кариера и е гостувала с огромен успех на Софийската филхармония. Тя е първата жена-диригент, дирижирала в оперните театри „Арена ди Верона“, Новия Национален театър (NNT) в Токио и Римската опера. Интересите ѝ в областта на операта са насочени предимно към произведения на Верди, Пучини и руските композитори, а симфоничният ѝ репертоар е специализиран в творчеството на Шостакович, Чайковски, Малер, Брамс и Бетовен,
Концертът е на 23 септември в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации