Кино за пътешественици

 Кино за пътешественици

Кадър от филма „Сами в Азия“

Пътешествията на голям екран имат своето запазено място в културния живот на София с програмата „Кино за пътешественици“.
От безкрайните пясъци на Сахара, през прашните пътища на Етиопия и хладната красота на Исландия до красивите културни паметници на Исфахан ще пътува селекцията от 17 филма в рамките на 15 дни.
Четири филма ще имат своите ексклузивни премиери. Началото поставя „Сами в Азия“. Той представя пътешествието на Илайджа Пост и възрастния му чичо, което започва от непознати кътчета в Китай, преминава през Лаос и Тайланд и завършва в храмовия комплекс Ангкор Ват в Камбоджа. „От Кейптаун до Кайро с влак” проследява предизикателното пътуване на режисьора Ник Шоу с наземен транспорт през Република Южна Африка, Мозамбик, Зимбабве, Замбия, Танзания, Кения, Етиопия, Судан и Египет. „Крепост“ показва отблизо Приднестровието 30 години след краха на СССР. В региона все още си спомнят с носталгия добрите стари времена на Съветския съюз, гордо се извисява и е на почит бронзовата статуя на Ленин и е забранено да се правят снимки на железопътните гари. Историята на пътешественик от ледена Финландия, посветил живота си на монголските легенди и японската поезия е описана в „Спомени от Изтока“. Пътуването е в Далечния изток в миналото и настоящето, в монголската тундра и модерния японски мегаполис през спомените на преродена монголска душа, намерила покой в едно финландско тяло. Преди прожекциите Мариана Панайотова, Георги Златев, Здравко Григоров и Ангел Хаджийски ще разказват за своите приключения в част от споменатите места.
Ден преди началото ще се състои вечер посветена на Япония, по време на която организаторите ще споделят спомени от пребиваването си в азиатската страна и ще бъде показан филмът „Глътка чай“.
„Кино за пътешественици“ e от 1 до 15 август в Културен център G8 и Евро синема.

Велин Манов

Подобни публикации