Кири-е дава край на Дните на японската култура в България

 Кири-е дава край на Дните на японската култура в България

С изложба на творби от едномесечната Кири-е Академия ще завършат 33-тите Дни на японската култура в България.
Широката публика ще може не само да се запознае с японското традиционно изкуство кири-е, но и да стане свидетел на резултатите от провелата се в рамките на последния месец академия. Авторите, с които посетителите могат да се срещнат на откриването, са 20 и всеки от тях има свой поглед и почерк в изящното изкуство.
Кири-е е японска техника, по която са се изработвали шаблоните за кимона и други текстилни творения. Този древен похват представлява създаване на картина от хартия чрез изрязване с много тънки и остри ножчета. Обикновено се прави чрез изрязването едновременно на два листа хартия – бял и черен, но фокусът на декемврийската изложба и провелата се академия са цветните творби.
От началото на септември събитията, свързани с азиатската държава, обикаляха България, като най-мащабен бе интересът към „Ден на японските бойни изкуства и традиции“, който се проведе на 8 октомври пред НДК. Освен него, желаещите се потопиха и в изложби на кимона, икебана, калиграфия и други. Музикалната част от програмата пък беше съставена от концертно турне за пиано и цигулка и концерт на Детския хор на БНР и студенти от НМА, за който поканите отново бяха светкавично разграбени. Лекции и прожекции на японски филми зарадваха още от жадните за знания и потапяне в друга култура българи, а спортните натури имаха идеално поле за изява в рамките на ежегодния София Екиден маратон.
Дните на японската култура е 3-месечна програма от събития, която се организира ежегодно без прекъсване от 1990 година.
Излобата ще бъде от днес, 3 декември до края на годината под купола на Ларгото.

Велин Манов

Подобни публикации