Клавирен концерт на Емануил Иванов

 Клавирен концерт на Емануил Иванов

Емануил Иванов ще изнесе клавирен концерт в рамките на Фестивала за музикално-сценични изкуства на Фондация „Културни перспективи“.
В програмата са включени произведенията на Фредерик Шопен – Ноктюрно в до-диез минор, посмъртен опус, Полонеза в до-диез минор, оп.26 №1; Полонеза във фа-диез минор, оп.44 и З6 вариации върху „El pueblo unido jamás será vencido на Фредерик Ржевски.
Емануил Иванов привлече вниманието на международната музикална общност след блестящия му успех – Първа награда на 62-то издание на международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ през 2019 в Италия в конкуренция с четирстотин кандидати от цял свят, а след първата селекция – сто изпълнители. Успехът на 20-годишния музикант бе съпроводен от концертни ангажименти в някои от най-престижните зали в света. Част от наградата му е и концерт в Ла Скала, състоял се без публика поради пандемията, но предаван онлайн.
Емануил Иванов проявява силен интерес и любов към музиката от ранна детска възраст. Уроците му по пиано започват на седемгодишна възраст. От 2013 до 2018 продължава обучението си по пиано при проф. Атанас Куртев. В момента е студент с пълна стипендия в Кралската консерватория в Бирмингам под ръководството на Паскал Немировски и Антъни Хюит. Участвал е в майсторски класове на такива изтъкнати пианисти като Людмил Ангелов, Евгени Божанов, Дмитри Башкиров, Владимир Овчинников, Мишел Беров, Дмитри Алексеев, Анджей Яшински, Павел Егоров, Питър Донохоу и други. Емануил Иванов участва в много фестивали в България, има и солови рецитали във Франция, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Обединеното кралство и Полша. Свирил е с водещи оркестри в България и Италия. Емануил Иванов е носител на награди в престижни международин конкурси като „Алесандро Казагранде”, „Скрябин-Рахманинов”, „Павел Серебряков”, „Лист-Барток”, „Млади виртуози”, „Дину Липати” и др. През концертния сезон 2021/2022 г. Иванов има планирани изяви в някои от най-престижните концертни зали в света, включително „Херкулесзаал“ в Мюнхен.
Концертът ще се проведе на 14 юни в Полския институт в София със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации