Клавирен рецитал на Ивайло Василев

 Клавирен рецитал на Ивайло Василев

Младият пианист Ивайло Василев ще изнесе концерт. В програмата ще звучат творби на Фредерик Шопен.
Музиканът е роден през 2007 година. Започва да изучава пиано в НМУ „Л. Пипков“ първоначално в класа на Емилия Канева, а след това – на проф. д-р Борислава Танева. На 14 години той вече има завидна колекция от награди от международни конкурси, които в голямата си част са първи и гран-при. Той е сред избраните да участват на финалите на едни от най-значимите детски конкурси в света. Носител на множество награди, сред които са – Първа награда на конкурса „Лист-Барток“ 2020, Гранпри на конкурса „Шуман-Брамс“ 2020, Първа награда на конкурса за млади пианисти и цигулари „Music Singapore“ 2021 и Голямата награда на Кантус Фирмус. Свири в Люксембург, Италия, Дубай, Гент. Има записан компактдиск с концерти за пиано и оркестър на Моцарт и Шостакович. Концертира с редица именити диригенти, свирил е с големи български оркестри – Софийска филхармония, СО на БНР, оркестър на Класик ФМ. Изнася самостоятелни солови рецитали.
Участвал е в много майсторски класове с пианисти от цял свят. Три пъти е носител на Голямата награда на фондация „Димитър Бербатов“ в категория „Изкуство“, два пъти е награждаван от Министерството на културата за високи творчески постижения.
През 2021 година Ивайло Василев е отличен със статуетката „Кристална лира“ в категория „Млад изпълнител“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци.
Концертът ще бъде на 21 март в Полския институт в София със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации