„Клаудия, мистериозната“ на Мастър ъф Арт

 „Клаудия, мистериозната“ на Мастър ъф Арт

Фестивалът за документални филми Мастър ъф Арт, посветен на всички сфери на изкуството, започва шестото си издание. Зрителите ще могат да се гледат 30 пълнометражни и 17 късометражни заглавия. Продукциите ще бъдат достъпни онлайн по всяко време от всяка точка на страната. Селекцията от пълнометражни филми включва 15 премиерни заглавия и 15 от фаворитите от предишни издания, станали любими на публиката и журито.
Сред 15-те продукции, които за първи път ще бъдат представени у нас, се открояват атрактивни заглавия, отново засягащи най-разнообразни теми. За почитателите на седмото изкуство ще е интересно да се запознаят с филма за Клаудия Кардинале „Клаудия, мистериозната“, както самият Федерико Фелини нарича знаменитата актриса. За любителите на архитектурата и оригиналните решения за градската среда ще е вълнуващо да проследят историята на „Да си направиш планина“, описващ как изключителният датчанин Бярке Ингелс превръща покрива на голям завод за преработка на отпадъци в ски писта в самия център на Копенхаген. Филмът „Тайните на Модиляни“ пък разкрива нечувани факти около митовете, обкръжаващи живота на италианския художник и бохем.

Елиът Ъруит: Мълчанието звучи добре
„Елиът Ъруит: Мълчанието звучи добре“

Чрез „Елиът Ъруит: Мълчанието звучи добре“ зрителите ще се докоснат до интимния свят на един от най-знаковите фотографи-документалисти на XX век. Селекцията от премиерни заглавия включва и българско участие – „Човекът с лулата“ на режисьора Андрей Кулев, който среща публиката с професор Иван Веселинов и неговите всестранни таланти на режисьор, сценарист, художник, карикатурист, поет, оставили следа в съдбата на три поколения.

Между премиерните продукции попадат две, в които централна роля играят градовете и тяхната история. „Монреал в светлината на спомените“ представя арт инсталацията „Cité Mémoire“, която разказва за отминалите времена чрез гигантски прожекции по каменните стени на старата част на града – едно естетическо преживяване, което превръща филма в същинско произведение на изкуството. Наскоро открити любителски кадри от началото на 40-те години на 20-и век от полската столица и еврейското гето на града са в основата на филма „Варшава: Разделен град“. Тези непоказвани досега кадри са нямото свидетелство на трагизма на военновременното разделение на града и избиването на неговите обитатели.
Най-разнообразни истории за традиционно и съвременно изкуство от африканските държави Камерун, Лесото и Мароко ще бъдат любопитни за българския зрител. А историята на най-известните кимона в Япония и по света, сътворени от уникалния майстор Итику Кубота, допълва разнообразието от сюжети за изкуство.
Онлайн изданието на Мастър ъф Арт е между 12 и 28 февруари в интернет платформата Neterra.TV+.

Велин Манов

Подобни публикации