Клаус Петер Флор дирижира баритона Бенджамин Апъл

 Клаус Петер Флор дирижира баритона Бенджамин Апъл

Бенджамин Апъл

Един от легендарните германски диригенти Клаус Петер Флор застава пред националния оркестър, за да представи два шедьовъра на класическото изкуство: Симфония №49 „Страстта“ от Йозеф Хайдн и песенния цикъл „Песни за мъртвите деца“ от Густав Малер. Солист на вечерта е носителят на наградите „Ехо Класик“ и „Грамофон“ баритонът Бенджамин Апъл.
Клаус Петер Флор е известен като познавач на австро-германския романтичен репертоар – Брукнер, Малер, Р. Щраус, Брамс, Шуман, Менделсон, Брух, и с траен интерес към славянския репертоар – Дворжак, Й. Сук, Шостакович. Клаус Петер Флор започва професионалния си път с обучение по цигулка, впоследствие и по кларинет във Ваймар, Лайпциг и Цвикау, след което следва дирижиране при Ролф Ройтер, Рафаел Кубелик и Курт Зандерлинг. Като студент печели първа награда на Международния конкурс за диригенти „Гжегож Фителберг“ в Катовице (1979). Оттогава изявите му на диригентския пулт го утвърждават като разпознаваема фигура с индивидуални и впечатляващи интерпретации.
Поставян в авангарда на новото поколение песенни изпълнители, Бенджамин Апъл се изявява активно на световните сцени, включително в залите Барбикан – Лондон, Концертгебау – Амстердам, Концертхаус – Виена, Филармониите в Париж, Кьолн и Хамбург. През 2016 получава наградата за млад артист от списание „Грамофон“ за концертните му рецитали и оперни образи по мнението на публиката и критиката. Той е сред избраните „Артисти от новото поколение“ на BBC (2014-2016), „Изгряващ артист“ на Уигмор Хол и „Изгряваща звезда“ на ECHO (2015-2016). През 2016 година е избран артист за звукозапис на SONY Classical. Известен е с рециталите си на фестивалните сцени в Единбург, Равиния, Рейнгау, Барселона, Лийдс, Оксфорд и Антверпен, както и на най-големите концертни сцени.
Концертът е на 11 ноември в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации