„Колибри“ с международна награда

 „Колибри“ с международна награда

Издателство „Колибри“ получи награда за най-добро издателство на фестивала за научнофантастична литература Еврокон.
Отличието е за китайския роман „Трите тела“ на Лиу Цъсин, том 1 от нашумялата трилогия „Земното минало“. Призът е споделен с хърватското издателство Shtriga и с руското издателство „Азбука“.
Действието в „Трите тела“ се развива в началото на XXI век. Поредица от необясними физични явления карат много учени да се усъмнят в самите основи на науката, а някои от тях да се самоубият. В опит да разнищят мистерията разработчикът на наноматериали Уан Мяо и полицаят Да Шъ попадат на странна компютърна игра на име „Трите тела“, която показва живота на непозната планета в звездна система с непредсказуеми природни закони. Всичко това е свързано с дейността на тайна радиоастрономическа станция през мрачните години на Културната революция. Тогава низвергнатата астрофизичка Йе Уън-дзие попада в центъра на събитие, което ще изправи човечеството пред най-голямото изпитание в историята му.
На българския книжен пазар вече може да се намери и втората част от поредицата „Тъмна гора“, предстои да излезе третата, последна част: „Безсмъртната смърт“.
Следващото издание на Еврокон ще се състои в Люксембург на 7 април 2022 година, а Еврокон 2023 ще се проведе в Упсала, Швеция.

Велин Манов

Подобни публикации