Концерт за туба в изпълнение на Зигфрид Юнг

 Концерт за туба в изпълнение на Зигфрид Юнг

Софийската филхармония посреща един от най-уважаваните тубисти Зигфрид Юнг. Под палката на Томас Рьоснер той ще представи Концерт за туба и оркестър от Ралф Воън Уилямс. Програмата включва още Вариации „Енигма“ за симфоничен оркестър от Едуард Елгар и Академична фестивална увертюра от Йоханес Брамс.
Роден в Тимишоара, Зигфрид Юнг учи туба във Висшето училище за музика „Франц Лист“ във Ваймар при Валтер Хилгерс. От 1999 година свири в оркестъра на Националния театър в Манхайм. Става широко известен в Германия и в чужбина благодарение на дългогодишната си преподавателска работа в консерваториите във Франкфурт на Майн и Манхайм, както и със солистичните си изяви, получава редовно покани за ръководство на майсторски класове. Свирил е като гост с престижни оркестри, сред които симфоничният оркестър на Баварското радио, оркестърът на Лайпцигския Гевандхаус, радиооркестрите в Щутгарт, Франкфурт и Саарбрюкен, Мюнхенската филхармония, Държавната опера в Мюнхен и Нидерландският симфоничен оркестър в Амстердам. Сътрудничил е с диригенти като Лорин Маазел, Марис Янсонс, Кент Нагано и Хорст Щайн.
Ралф Воън Уилямс е фигура с голяма значимост за британската музика от първата половина на ХХ век, един от основоположниците на движението за нова национална английска композиторска школа. Той пропагандира създаването на национална професионална музика на основата на музикалния фолклор и възродените традиции на английските майстори от времето на Тюдорите. Тези идеи определят спецификата на неговата музика, която включва елементи и ритмична свобода, идващи от народната песен и старите средновековни ладове. Той е и един от първите английски композитори, активно творил музика за кино.
Създаден от вече 82-годишния Уилямс, Концертът за туба е една от най-известните му творби. Той е написан по случай петдесетгодишния юбилей на Лондонския симфоничен оркестър, специално за соло тубиста на оркестъра Филип Кейтлинет, който го изпълнява за първи път под диригентството на Джон Барбироли на 13 юни 1954 в Лондон.
Томас Рьоснер е роден във Виена. След дебюта си през 1998 година с Оркестъра на Романска Швейцария по покана на Фабио Луизи той се развива като един от най-изявените австрийски диригенти. Бил е главен диригент на Симфоничния оркестър на Бийл в Швейцария от 2005 до 2011, основател и художествен ръководител е на Филхармония „Бетовен“ в Австрия. Голям успех постига с опери на Моцарт на сцените на Театър Ла Мони в Брюксел, оперния фестивал в Квебек, оперите в Цюрих, Глайндборн, Рим, Лиеж, Хюстън, както и с разнообразен репертоар в Semperoper в Дрезден, Баварската държавна опера – Мюнхен, Щутгартската държавна опера, Националната опера на Уелс, Гранд театър – Женева, Националната опера в Лион, Театър дю Шатле в Париж, Националния център за изпълнителски изкуства (NCPA) в Пекин, Новия национален театър в Токио, Корейската национална опера, фестивалите в Брегенц и в Единбург.
Концертът ще бъде на 2 юни в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации