Концерт на струнен квартет „Фрош“

 Концерт на струнен квартет „Фрош“

Струнен квартет „Фрош“ се включва в летния сезон на Софийската филхармония. Програмата на концерта включва „Почти фантазия“ на Хенрик Гурецки и Струнен квартет №3 на Роберт Шуман.
Дамите от елитната формация на Софийската филхармония остават верни на своята мисия дапопуляризират у нас произведенията на съвременните композитори наред с широко известните шедьоври на класиката. Към всеки нотен текст те подхождат с чисто сърце и висок професионализъм – факт, който не остава незабелязан от публиката.
През април 2008 година квартетът получава втора награда на Международния конкурс за австрийска камерна музика – София. През декември 2008 печели първа награда на Академичния конкурс за камерна музика, посветен на Марин Големинов. Лауреат е на „Кристална лира“ за 2015 в категория Камерни ансамбли. Квартет „Фрош“ осъществява редица български и световни премиери на произведения от Джордж Кръмб, Освалдо Голихов, Стив Райх, Тери Райли, Румен Бальозов, Александър Радвилович, Любомир Денев, Васил Казанджиев, Георги Арнаудов, Сюнне Скоуен, Петър Керкелов, Мартин Георгиев, като част от творбите са специално написани за квартета.
Сред големите проекти на квартета са концерт в Oslo Concert House, посветен на българската и норвежката съвременна музика, както и участие в първото издание на фестивала „Musica Nordica“ в София. Съставът работи върху звукозапис на интеграла от 4 струнни квартета на Константин Илиев за Националното радио.
На 1 ноември 2017 година „Фрош“ изнесе откриващия концерт от съвместната програма на Българския културен институт в Москва и музея „Чайковски“, както и проекта „Нова българска музика“ на Българския културен институт в руската столица.
Концертът е част от летния сезон на Софийската филхармония „Споделете музиката“.
„Фрош“ ще бъде на 21 август в атриума на „Квадрат 500“.

Велин Манов

Подобни публикации