Концерт с полска музика

 Концерт с полска музика

Ядвига Котновска (флейта) и Пьотр Салайчик (пиано) ще изнесат концерт с творби на полски кимпозитори. В програмата са включени Фридерик Шопен, Александър Тансман, Кшищоф Пендерецки, Александер Шелиговски, Х.М. Гурецки и Ханна Куленти.
Ядвига Котновска е завършила Музикалната академия във Варшава. Уменията си усъвършенства при изтъкнати педагози в Швейцария и Франция. Тя е първият полски лауреат на много международни конкурси за флейта, между които конкурса „Кралица София“ в Мадрид, „Мария Каналс“ в Барцелона и „Дж.Б. Виоти“ във Верчели. Като солист се изявява в реномирани концертни зали в цял свят, участва във фестивали за съвременна музика. Концерти за флейта композират и ѝ посвещават изтъкнати полски и чужди композитори – М. Гурецки, М. Пташинска, Х. Куленти, Влодек Павлик. Тя е първата полска изпълнителка на концертите на Хенрик Миколай Гурецки и Кшищоф Пендерецки под палката на композитора. В проектите си, съчетаващи класическа музика и джаз тя работи с изтъкнати джазмени – Анджей Ягоджински, Кшищоф Херджин, Куба Станкевич, Матеуш Смочински, Хосе Мануел Албан Хуарез, Майк Ричмонд. Флейтистката ръководи класа по флейта в Музикалната академия в Бидгошч и Вроцлав, както и майсторски класове в САЩ, Финландия, Франция и Royal College of Music в Лондон.
Пьотр Салайчик е пианист, камералист, педагог. Критиците го нареждат сред най-изявените полски изпълнители от неговото поколение. Лауреат на наградата на полската музикална индустрия „Фридерик“ и „Орфей“ „за изключителни изпълнения на полска музика”. Пианистът има редица премиерни изпълнения на съвременна музика. В центъра на неговите музикални интреси е личността и творчеството на Карол Шимановски. През 2018 година той става зам.-председател на Дружеството „Карол Шимановски“ в Закопане. Пианистът активно концертира, има изяви с Националната филхармония, Sinfonia Varsovia, Sinfonia Iuventus, AUKSO, Sinfonietta Cracovia, участва във фестивали в Полша и в чужбина. Участва в много филмови и театрални проекти.
Концертът ще бъде на 30 март в Полския институт в София със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации