Корнел Мундруцо със Специалната награда на София Филм Фест

 Корнел Мундруцо със Специалната награда на София Филм Фест

През 2021 година Специалната награда на 25-ия София Филм Фест ще бъде връчена на трима души, чиито живот е неразривно свързан с киното. Един от тях е унгарският режисьор Корнел Мундруцо.
Той е добре познат на българските зрители, които са се срещали с всичките му филми на София Филм Фест през годините – от дебюта му „Приятни дни“ (2002), носител на Голямата награда за най-добър филм в първия международен конкурс на София Филм Фест през 2003 година, през омнибуса „Поколение: Изгубени и намерени“ (2005), „Делта“ (2008), спечелил наградата на ФИПРЕСИ в Кан, както и „Нежният син – проектът Франкенщайн“ (2010), номиниран за „Златна палма” в Кан. През 2014 година Мундруцо представи на света една изключителна провокация – „Белият бог“, носител на голямата награда от конкурса „Особен поглед“ от Кан и наградата „Кучешка палма“, присъдена на две от 250-те кучета във филма. Оригиналният и впечатляващ „Луната на Юпитер“ (2017) също участва в Кан, отново в основния конкурс.
Унгарският режисьор ще представи лично своя хит от 2020 година „Фрагменти от живота на една жена“. Той е копродукция между САЩ, Канада и Унгария, като премиерата му беше в основния конкурс миналата година във Венеция. Главните роли са поверени на Ванеса Кърби и Шая Лебьоф. Кърби спечели „Купа Волпи“ за най-добра актриса, номинации за „Оскар“, „Златен глобус“ и БАФТА.

Велин Манов

Подобни публикации