„Короната“ и „Дамски гамбит“ с по 11 награди „Еми“

 „Короната“ и „Дамски гамбит“ с по 11 награди „Еми“

Драмата за британското кралско семейство „Короната“ и лимитираният сериал „Дамски гамбит“ спечелиха по 11 отличия по време на 73-ата церемония на телевизионните награди „Еми“. Тя се проведе в Лос Анджелис с водещ американският актьор Седрик Ди Ентъртейнър.
„Короната“ е най-добър драматичен сериал, а четирима от актьорите в него си тръгнаха със статуетки. Оливия Колман и Джилиън Андерсън спечелиха наградите за главна и поддържаща женска роля в драма, докато Джош О’Конър и Тобиас Мензис получиха същите отличия при мъжете. Режисьорът Питър Морган и сценаристката Джесика Хобс също грабнаха статуетки.
Най-добър лимитиран сериал е „Дамски гамбит“, който проследява историята на шахматистката Бет Хармън с Аня Тейлър-Джой в главната роля. Тейлър-Джой обаче не успя да се пребори за приза за най-добра актриса. Той отиде при Кейт Уинслет за „Мер от Ийсттаун“. В криминалната драма Уинслет влиза в ролята на полицейски детектив, разследващ убийството на младо момиче в Пенсилвания. Нейните партньори на екрана Еван Питърс и Джулиан Никълсън спечелиха наградите за поддържащи роли. За най-добър актьор в лимитиран сериал беше избран Юън Макгрегър за участието си в „Холстън“.
„Тед Ласо“ триумфира сред комедиите със спечелените 7 отличия. Филмът разказва историята на американски треньор по футбол, който се мести във Великобритания, за да стане мениджър на измислен тим от Премиършип. Джейсън Съдейкис бе избран за най-добър актьор в главна комедийна роля, а британските му колеги Хана Уодингам и Брет Голдстейн триумфираха с наградите за поддържащи роли. Наградата за най-добра актриса в комедия спечели Джийн Смарт за ролята си в „Хитрини“.

Велин Манов

Подобни публикации