Културни събития под мотото „Европа като задача“

 Културни събития под мотото „Европа като задача“

В периода на Чешкото председателство на Съвета на ЕС Чешкият център в София, като част от мрежата Чешки центрове, съвместно с Посолството на Чешката република в София е подготвил широка гама от дейности и събития, които да представят Чехия като модерна и динамична страна. Основната част от програмата е насочена към общото бъдеще на Европа и се основава на три тематични направления: иновации, устойчивост и креативност.
Чешката република избра за второто си председателство мотото „Европа като задача“/ Evropa jako úkol. Когато през 1996 година чешкият президент Вацлав Хавел разсъждава върху бъдещето на нашия континент в речта си, озаглавена „Европа като задача“, при връчването на наградата „Карл Велики“, той подчертава, че задачите, които очакват Европа, заслужават внимателно и задълбочено осмисляне.
Продължава турнето на CLAYPAUSE. След София, изложбата на известния чешки керамик и дизайнер Роман Шедина ще бъде представена през август в Националната художествена aкадемия – Филиал Бургас и през септември в Градската художествена галерия – Пловдив. Керамичен ще бъде и проектът, който подготвяме за есента, когато студенти от Висшия институт за приложни изкуства в Прага ще гостуват на Националното училище за приложни изкуства „Професор Венко Колев“ в Троян. Бъдещите майстор-керамици ще творят задно, а резултатът ще бъде показан на изложби през октомври в Серяковата къща в Троян и през ноември в Чешкия център в София.
В рамките на литературните събития се подготвя традиционната Нощ на литературата, която тази година ще бъде на 7 септември с читателски места в 16 български града. Предстои излизането от печат и премиера на „При чехите“ (Антология на съвременния чешки разказ) с над 40 чешки автори.
На 10 септември в София ще се състои „Чешки ден“. Така е наречен еднодневният фестивал на открито, който освен културна програма, ще представи чешки компании, насочени към българския пазар в секторите на защита на околната среда и устойчивия здравословен начин на живот.
През първата половина на септември на фасадата на 150 ОУ „Цар Симеон Първи“ в София чешкият стрийт артист и дизайнер Томаш Стари ще пресъздаде портрета на Константин Иречек.
Отново през септември ще има събития, чиито теми са актуални и предизвикват дебати в обществото. Очаквайте второто живо издание на филмовия фестивал София ДокуМентал (19-28.9.), посветен на социално ангажирано и смело документално кино. Част от съпътстващата програма на фестивала ще бъде изложбата „Различната красота“ на независимия чешки фотограф Давид Тешински, който запечатва истории на хората, местния ъндърграунд, субкултурите, моменти от военни конфликти в различни краища на света. На 20 септември ще се проведе международата конференция Václav Havel European Dialogues на тема Defying all odds: Behind European Media Democracy, в която водещи политолози, журналисти и философи ще разговарят за свободата на медиите, фалшивите новини и дезинформацията.
През месец октомври в рамките на Европейския музикален фестивал на 7.10. в зала „България“ в София ще концертира мултижанровият квартет „Епок“. На следващия ден 8.10.. музикантите ще свирят в Епископската базилика в Пловдив.
Предизвикателен и впечатляващ проект ще бъде показан от 20 октомври в пространството на Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство в София. Чешката артистка Ленка Клодова е подготвила изложба, реагиращa на различни политики, популярни културни митове и стереотипи. Част от нея ще бъде и инсталация, която е свободно продължение на събитието, което неочаквано разплиска водите на европейската културна дипломация през 2009 година по време на първото чешко председателство на ЕС.
Краят на годината ще бъде посветен на чешкото стъкло. През ноември в рамките на Седмицата на науката във Варна ще бъде показан проектът CZECH IN, представящ основния чешки иновативен принос към световното производство на стъкло – в исторически и съвременен контекст. Производството на духани стъклени играчки има дългогодишна традиция в Чехия и много почитатели и колекционери по света. Две изложби ще представят традиционни стъклени коледни украшения, техните основни форми и техники, но и най-новите тенденции в тази област. Изложбата „Коледно съкровище“ ще гостува в Балабановата къща в Пловдив през декември, а по същото време в Чешкия център в София с проекта „Дизайнът на Коледа?!“ ще бъде показана естетичната коледна украса на 15 чешки дизайнери и фирми.

Велин Манов

Подобни публикации