Бъди съвременен будител

 Бъди съвременен будител

„Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“ е кампания за насърчаване на четенето и любовта към книгите.
Тя приканва учениците да дарят на училищната библиотека нова книга за Деня на народните будители – 1 ноември. Призивът е „Бъди съвременен будител“.
„Приятно сме изненадани, че освен в училищата, в много детски градини също прегърнаха идеята ни. От началото на новата учебната година получаваме много снимки и емоционални послания от децата, на които кампанията е дала повод да споделят любимите си книги със съученици и приятели. Щастливи сме, че предизвикваме интереса към книгите и четенето“, споделят организаторите.
Инициативата за даряване на книги на училищните библиотеки е част от националната кампания „Купи 1 книга“, възникнала в разгара на кризисната ситуация около пандемията от Ковид-19, под надслов „За да я има книгата“. За няколко дни тя успя да обедини над 200 издателства и онлайн книжарници, както и Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в една обща кауза – да помогнем на книгата, да я съхраним като ценност и да гарантираме нейното бъдеще.
Кампанията „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“ се провежда за втора поредна година. Освен обновяване на фондовете на училищните библиотеки, организаторите се надяват да предизвикат и провеждането на допълнителни класни и извънкласни занимания, свързани с любимите заглавия на учениците, като: обсъждане на обичани детски произведения, организиране на литературни четения и творчески ателиета, иницииране на състезания и конкурси.
Мисията на инициативата е да утвърди четенето като ценност и да отправи послания, свързани с книгата като национално богатство. Целта на кампанията е да насърчи училищната общност да покаже своето отношение към литературата и книгите.

Велин Манов

Подобни публикации