Към онази която седи в тъмното очаквайки ме

 Към онази която седи в тъмното очаквайки ме

„Към онази която седи в тъмното очаквайки ме“ е роман на един от бележитите съвременни европейски белетристи Антонио Лобо Антунеш.
Той се откроява с разтърсващо съдържание, психологическа проникновеност и нестандартна форма. Възрастна актриса броди с носталгия и болка из дебрите на угасващата си памет. Минало и настояще, детство, юношество и зрелост, реално и фантазно, житейска и театрална сцена, откъслечни образи и пейзажи, нечии гласове и неумолимо безмълвие, реплики свои и чужди се гонят, преплитат и сливат без разграничителни линии, без препинателни знаци във вихъра на едно тревожно дирене на собствената самоличност, на жената, живяла в лоното на актрисата. Просветляващо и пречистващо пътуване навътре в себе си пред прага на „онази която седи в тъмното очаквайки ме“.
Португалският писател Антонио Лобо Антунеш, психиатър по професия, е един от най-значимите съвременни европейски белетристи. Участва като лекар в колониалната война в Ангола и продължава да практикува медицина и след големия успех на първите си произведения. Автор е на десетки романи. Преведен е на повече от 30 езика и е носител на престижни отличия като Австрийската държавна награда за европейска литература, Наградата на Овидий, Наградата на Йерусалим, „Камоинш“ и „Хуан Рулфо“. Удостоен е с титлата командор на френския Орден за изкуство и литература.
Преводач на „Към онази която седи в тъмното очаквайки ме“ е Здравка Найденова. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации