Ламбо сафари

 Ламбо сафари

Кадър от филма „Морето“. Снимка: Българска национална филмотека

По нетрадиционен начин в София ще се даде началото на националната програма по честването на 80-годишния юбилей на един от най-обичаните актьори и театрални педагози в България Стефан Данаилов. „Ламбо сафари“ ще започне на 15 юни пред Народния театър „Иван Вазов“ и ще продължи с разходка из знакови места в София през личната биография на актцора-софиянец.
Стефан Данаилов остава най-сниманият български актьор до момента. С ролите си във филми като „Иван Кондарев“, „Борис“, „Дами канят“, „Черните ангели“, „Иконостасът“, сериали като „На всеки километър“, „Стъклен дом“, „Октопод“ и „Фамилията“ Данаилов продължава да бъде популярен сред публиката.
За първи път в София ще се проведе сафари, посветено на български актьор. Маршрутът ще мине през знакови за града и Стефан Данаилов места. Акцентът на проекта „Ламбо сафари“ ще бъде личната история на актьора, разказана през историята на сгради, институции, училище, театри, градини и други места от София. Някои от ключовите са градинката „Кристал“, място, в което Данаилов среща голямата си любов Мария, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където Мастъра, както го наричат студентите учи и преподава, „Докторската градина“, в която се снимат сцени от първия филм с участието на ученика Стефан Данаилов „Следите остават“ по Павел Вежинов и други. Гид в това пътуване през времето и спомените ще бъдат известни студенти на Мастъра, които днес са вече утвърдени актьори като Силвия Лулчева, Дарин Ангелов, Влади Въргала и други.
В богатата програма от събития, посветени на Стефан Данаилов ще има нов документален филм, книга, изложба, спектакли с негови студенти и Гала вечер в Народния театър „Иван Вазов“.

Велин Манов

Подобни публикации