Лиса Джерард в саундтрака на „Бягство“

 Лиса Джерард в саундтрака на „Бягство“

Момент от съвместната работа на Лиса Джерард с Петър Дундаков по последния албум на „Мистерия на българските гласове“. Снимка: Светлана Бекярова

Музиката за трите пълнометражни филма на режисьора Виктор Божинов „Възвишение“, „Голата истина за група Жигули“ и най-новият „Бягство“ е дело на композитора Петър Дундаков. По негова покана в саундтрака на „Бягство“ се включва и световната звезда Лиса Джерард. Освен за българската продукция, в последните две години тя е записала и вокали за фантастиката „„Дюн“ на Дени Вилньов.
„С Лиса работихме заедно по последния албум на хора на „Мистерия на българските гласове“. Това бележи запознанството ни и първата творческата колаборация. Когато започнах да пиша музиката за „Бягство“, търсейки характера на музиката в някои от епизодите на филма, пред мен изникна нейния глас. В съгласие с режисьора Виктор Божинов и продуцента на филма Галя Тонева реших да я поканя да участва в записите на филмовата музика. Благодарен съм за това, че тя се съгласи и записа вокали в няколко пиеси от саундтрака на филма. Процесът на работа беше много интересен, тъй като заради строгите противоепидемични мерки в Австралия, се наложи всичко да стане дистанционно. Аз пращах парчетата оттук, а тя записа вокалите в Австралия. В последствие ги смесихме финално в студио тук“, коментира Петър Дундаков.
Заедно с композициите на Петър Дундаков, в най-новия филм на Виктор Божинов, се включва и белгийската група TaxiWars с две парчета. В една от любовните сцени е включена и авторска песен на българските изпълнители Александър Логозаров и Павел Терзийски.
„Най-голямото предизвикателство, което срещнах този път беше да композирам музика, която не спира и се развива в продължение на 13-минутна екшън сцена, проследяваща всяко движение на героите на екрана, допълва Дундаков за работата си по филма „Бягство“.
„Бягство“ влиза в киносалоните в цялата страна на 11 май, а преди това на 7 май ще се състои ексклузивната премиера на мястото на снимките – родопското село Чамла.

Велин Манов

Подобни публикации