Лукаш Ябурек с кристалана колекция

 Лукаш Ябурек с кристалана колекция

Художникът, дизайнерът и майсторът на кристално стъкло Лукаш Ябурек ще представи колекцията си за напитки Dolce Vita. Освен нея ще бъдат показани и изящно шлифовани дизайнерски вази, изработени с много внимание и прецизност.
Обектите са ръчно издухани в дървени букови форми, което им придава елегантен и оригинален стил. Колекцията включва различни форми чаши за бели и червени вина, просеко, флейти за шампанско, чаши за коняк, уиски, вода, коктейлнии и за дълги напитки, гарафи и декантери. Също така декоративни предмети, като вази за цветя и ароматни свещи от цветно стъкло и френски восък.
Всичките работи са обединени от едно единствено нещо – любовта към стъкларския занаят и уважение към традициите му. Изящно шлифованите вази и сърце са неповторими с цветовите комбинации на стъклото и прецизно шлифованите в дълбочина елементи, което им придава скулптурен израз и необичаен контраст. Резултатът е игра на светлини и красиви оптични ефекти, които се получават чрез шлифоването на отделните цветни пластове на стъклото.
Лукаш Ябурек е майстор и дизайнер на стъкло, основател на Lukáš Jabůrek Studio. До 2018 година е художествен ръководител на известната стъкларска фабрика Moser. Носител на Наградата на публиката в престижния конкурс Czech Grand Design 2012 за дизайна на вазите Hruška и Kolorit. Завършил е Средното стъкларско училище и Висшето професионално училище за стъкло в Нови Бор.
Dolce Vita е от 2 декември 2021 година до 31 януари 2022 година в Чешкия център.

Велин Манов

Подобни публикации